Gondolkoztál már valaha is, hogy miként működhet az épületek 3D szkennelése? Miért van rá szükség egyáltalán? Próbálunk Neked segíteni, hogy jobban megértsd.

A nagy szerkezetek, mint például az épületek 3D szkennelése több okból is hasznos lehet. Ilyen például a restaurálás, de dokumentációs, régészeti vagy tanulmányi okokból is sokszor használják. Kétféleképpen van lehetőségünk megkapni a modellt: Vagy minden egyes szükséges részt megmérünk vagy egyszerűen csak beszkenneljük őket 3D-ben. Szerintem már tudod melyik lehet az egyszerűbb. Utóbbi sokszor sokkal egyszerűbb megoldás, mint minden egyes ablakot, ajtót, homlokzatot lemérni. Utána pedig, ha nyomtatni szeretnénk, nagyon könnyű dolgunk van.

Technológiai lehetőségek

A 3D szkennelési technikák két leggyakoribb típusa a LIDAR és a fotogrammetria:

LIDAR: Az építészetben és az építőiparban általában használt LIDAR szkenner egy vízszintesen mozgó nagy teljesítményű lézerből és egy függőleges tengely körül forgó tükörből áll. Ennek köszönhetően a lézer hatalmas területet lefed, több ezer pontot képes szkennelni másodpercek alatt. Fontos, hogy ehhez megfelelő kapacitású számítógépre is van szükség, ami ezt képes feldolgozni.

Fotogrammetria: Olyan technika, amely 3D-s modelleket állít elő a tárgy képeiből. Ehhez használhatunk a végeredményhez később 3D szoftvert.

Akkor most egy hidat is szkennelhetek? Vagy bármit?

Végül is igen, nincsenek korlátai az épület szkennelési technikáknak. A lézerek akár drónra is felszerelhetőek, így a távolságok, magasságok is áthidalhatóak.
Ajánljuk, hogy a fotogrammetria alkalmazásakor viszont kerüljük a napsütéses napokat, az árnyékok okozhatnak problémákat a szkennelés során.

Hol és mikor használják ezt a technológiát? 2100-ban már működni fog az épületek 3D szkennelése?

Nem! Ahogy korábban már írtuk, a 3D szkennelést régóta használják az építészetben, építőiparban is. Érdekes terület még a régészet. Főként akkor szeretik ezt alkalmazni, amikor egy törékeny tárgyról van szó és így a másolatot nyugodtan tudják tanulmányozni.

A szkennelés technológiája már most itt van velünk. Nekünk pedig van több szuper gépünk, amivel érdemes lehet feltérképezned a valóságban is ezt a technológiát: RangeVision 3D szkennerek
A RangeVision szkennerei ugyan nem képesek egy teljes épület szkennelésére, a strukturált fény technológia használata miatt viszont akár egy 10 méteres tárgyat is be lehet velük szkennelni, 0.1mm pontosággal. (A techológiáról egy másik blog cikkünkben találkozhattok.)