Az ételek nyomtatása 3D-ben nem csak az egyik legérdekesebb, de a legfinomabb projekt is, ha 3D nyomtatásról beszélünk. Az étel nyomtatás technológia nagyon érdekes és folyamatos fejlődés alatt van, nézzük meg mit érdemes erről tudnod!

A nagy álom, hogy a közeljövőben mindenki számára elérhető legyen a konyhájában egy 3D nyomtató, amellyel ételeket nyomtathat ki. A valóságban ettől sajnos még elég távol vagyunk, a technológia még gyerekcipőben jár. Hosszú utat kell még megtennie, hogy fogyasztók széles körben használhassák. Ettől függetlenül azért van miről beszélni!

Milyen élelmiszereket lehet 3D-ben nyomtatni?

A 3D-ben nyomtatható ételek száma jelenleg korlátozott a technológia fejlettsége miatt. A legelterjedtebb folyamat az élelmiszerek extrudálása. Pasztaszerű anyagokra van hozzá szükség, mint például pürék, habok. Ez elsőre elég korlátozottnak tűnik, de sok étel a kezdetekben ilyen formát vesz fel, például sajt, tészta vagy akár a nyers húsok.

Hogyan működik az étel nyomtatás?

A folyamat a legtöbb gép esetében nagyjából megegyezik: A nyersanyagot tartályba adagolják és extrudálják ezek pedig egyenként 2D rétegeket alkotnak.

Akkor megkönnyebbülhet a jövő, már főzni sem kell?

Sajnos nem. Ezek a nyomtatók bonyolult formák és minták tervezésére alkalmasak, nem pedig alapanyagok főzésére. A nyomtatás folyamatának lezárta után, általában megfőzik vagy sütik ezeket az ételeket, mint bármely más esetben.
Kivétel persze van, a PancakeBot például egy olyan gép, amely úgy készíti a palacsintát, hogy a tésztát közvetlenül egy főzőlapra extrudálja. A megfordítása még szükséges, de ne adjuk fel a reményt, hogy a jövőben sokkal kevesebbet állhatunk majd a konyhába ennek a technológiának köszönhetően.

Hol használják jelenleg az étel nyomtatás technológiát?

Ahogy korábban is említettük, ez a technológia jelenleg közel sem olyan elterjedt, mint bármely más 3D nyomtatási módszer. Azonban specializálódott hely már így is létezik. 2016-ban jött létre egy új éttermi koncepció Londonban, Food Ink néven. Eleinte a felállás annyi volt, hogy 3D ételeket nyomtatnak, de aztán már minden bútor is így készült. Jelenleg a Food Ink egy utazó étterem, így a világ bármely táján belefuthatunk.

Egyre népszerűbb a cukrászok és a pékek körében is a technológia. Sikeresen készültek már ehető tortadíszek, de pizzák is. Sőt növényi húsok is készültek már 3D nyomtató segítségével.
Egy német vállalat pedig kifejezetten pépes ételek készítésére használja az erre alkalmas gépeket, hogy az idősek étkezését támogassa, akiknek a szilárd ételek már nem megfelelőek.

Oké, imádom. Hova menjek 3D nyomtatott ételért?

Sajnos el kell keserítenünk, jelenleg nem túl sok helyen van lehetőséged ilyen finomságokat kóstolni. A technológiára létrehoztak már konferenciákat is, de még egyelőre nem ért el akkora sikert a kereskedők körében.

Összefoglalás

A legegyszerűbb, ha úgy fogalmazzuk meg a 3D nyomtatást, hogy: hétköznapi összetevők, amelyeket úgy dolgoznak fel, hogy egy fúvókán keresztül egy felületre extrudálhatók legyenek. Extra tulajdonság, hogy olyan elemeket is létre tud hozni a technológia, amelyet manuálisan lehetetlen reprodukálni vagy nagyon sok idő.

Amennyiben megfelelő gépben, tiszta körülmények között készítették el az ételeket (de ez igaz egy hétköznapi főzésre is), akkor fogyasztásuk teljesen biztonságos. Az étkezések sokkal inkább személyre szabhatóak, mivel manuálisan kerülnek az összetevők befecskendezésre, így a vitaminok és kalóriák sokkal inkább szabályozhatóak.

Hátránya viszont, hogy egy hagyományos főzéshez képest több időt vesz igénybe, illetve az anyagköltséget és a tanulási időt is beleszámítva jelenleg még elég drága mulatság az előállítás.

A technológia igen nagy fejlődés előtt áll még és az emberiség egy hasznos technológiája lehet a 3D ételek nyomtatása. Ne feledd, hogy más területeken már sokkal hatékonyabbak a 3D nyomtatók, ha szeretnél ezzel megismerkedni, akkor kezdd a Trilab 3D nyomtató oldalán!