Szeretnénk segíteni azoknak, akik 3D nyomtatót vennének; ilyen vásárlásán törik a fejüket. Vajon megéri egy ilyen eszközt venni, mit tudunk otthon, szakember nélkül csinálni vele? Nem lesz pénzkidobás? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ!

A 3D nyomtatás egyre népszerűbbé válik hála az egyre kedvezőbb árának és széles felhasználási lehetőségeknek. Nem véletlen merül fel a kérdés, hogy „megéri 3D nyomtatót vennem?” Ahhoz, hogy erre válaszolni tudjunk, mérlegelnünk kell, hogy mire lesz jó nekünk és mennyit tudjuk majd használni.

Okok, hogy miért vásárolj 3D nyomtatót

Itt van néhány olyan tipikus ok, amiért érdemes 3D nyomtatót venni:

  • Pénzt takaríthatunk meg, ha a ház körül néhány műanyag apróság / alkatrész tönkremegy, minimális költségért tudjuk azt újra létrehozni
  • Testreszabott ajándékokat készíthetünk
  • Magáért az alkotás öröméért
  • Kisebb bevételi forrás is lehet.

 

Na de nézzük, hogy mik vannak ezek mögött

 

Amikor alkatrészt szeretnénk nyomtatni azt meg is kell tudni tervezni. Erre már rengeteg különböző szoftver segítségünkre van, tehát kisebb tanulás után ez nem egy lehetetlen kihívás, de nem történik meg magától a nyomtatás.

Szuper ajándékok nyomtathatóak ez tény és való, erről később még jelentkezünk egy blog cikkel, de ez is kisebb tanulást igényel.
Ha nincs ötlet, vagy nincs a megvalósításhoz szoftver, vagy a szoftver kezeléséhez megfelelő tudás, az interneten számos 3D modell gyűjtőoldalon, letölthető ingyenes fájlok ezreit találhatjuk

 

Milyen tudásra van szükségem ahhoz, hogy 3D nyomtatót tudjak kezelni?

 

3D tervezés

Mindenképp szükséges megtanulnunk 3D-ben tervezni ahhoz, hogy megfelelően ki tudjuk használni az új nyomtatónkat és különösen kreatív tárgyakat tudjunk előállítani.

Technikai attitűd

Szükséges, hogy legyen egy kis technikai beállítottságod.

Megfelelő tárolási hely

Szerencsére egy 3D nyomtató nem feltétlen foglal el óriási helyet, viszont fontos szempont a nyomtató hangja, a nyomtatott anyagból kiáramló gőzök és szagok. A Trilab 3D nyomtatói szuper csendesek és az alkalmazható anyagok biztonságosan használhatók lakótérben vagy irodai környezetben is.

 

 

Reméljük nem riasztottunk el a 3D nyomtató vásárlástól, mi csak próbáltuk Neked felvázolni, hogy mire érdemes figyelni. Most viszont beszéljünk azokról az okokról, amiért

Amiért ténylegesen érdemes 3D nyomtatót vásárolnod

 

Az ötletek tökéletes megvalósítása

Vannak ötleteid és terveid, amiket egy bolti polcon nem találsz meg? Illetve, ha meg is találod horror áron és még nem is olyan, amilyennek szeretnéd? Ebben az esetben a 3D nyomtató valóban egy szuper választás lehet, amivel nagyon sokat spórolhatsz és tökéletesíthetsz.
Vállalkozásodban szükség lehet prototípus gyártásra, 3D modellen bemutatva milyen lesz egy tömegterméked. Vagy akár kis szériás gyártáshoz is alkalmas lehet a 3D nyomtató.

Oktató jellegű

Nagyon sokat tanulhatunk egy 3D nyomtatás kezelésével. Nem csak mi, hanem például akár gyermekünk vagy iskolás csoportok, akiknek tovább tágul a technikai tudásuk, különleges információkkal és alkalmazásokkal.

Egy jó hobbi

Igen, ez is ide tartozik! Ha fontos Neked, hogy olyan hobbid legyen, amivel folyamatosan tanulhatsz és fejlesztheted önmagad, egy 3D nyomtató erre remek választás. Nem feltétlen drágább egy Xbox-nál, még is jóval többet tanulhatsz belőle.

Milyen alternatívák vannak?

Ha ezek után úgy érzed, hogy nem feltétlen éri meg Neked 3D nyomtatót vásárolni, akkor kereshetsz egy céget, akik kifejezetten erre specializálódtak, hogy 3D elemeket tervezzenek és nyomtassanak.
Ilyen pl. a 3Dparade tervező üzletága. Törött vagy csak megálmodott alkatrészeidet, tárgyaid, ajándékaidat megtervezzük, látványtervet küldünk és nyomtatunk.

 

A 3DParade-ra számíthatsz a vásárláskor és az esetleges egyszer gyártások esetében is, nyomtatóinkról bővebb információt itt találsz: 3D nyomtatók