A 3D nyomtatók manapság igen elterjedtek, létezésükről már szinte mindenki tud és nagyon sokan legalább már videón látták a működését. Különösen népszerűek az FDM nyomtatók, amelyek műanyag filament-tel dolgoznak. Azonban az már egy nagyobb sötét folt, hogy milyen további technológiák, vagy inkább technikai megoldások léteznek a 3D nyomtatás világában, ezek milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. Most átnézzük a Delta technológia mozgású nyomtatókra vonatkozó információkat!

A Delta kinematika nagyon izgalmas, sok érdekességet rejt magában, de előtte érdemes tisztázni, hogy mi a legelterjedtebb 3D nyomtatási megoldás. Így lesz egy kiinduló pontunk. A legtöbb mostani 3D nyomtató a derékszögű koordinátarendszert használja (azaz X,Y és Z). A 3D modell minden egyes pontjához három egyedi szám tartozik, amelyek megfelelnek a derékszögű koordináták által meghatározott 3D térben elfoglalt helyének. Ezeknek a pontoknak az eléréséhez szinkronizálni kell a nyomtató fej X,Y mozgását, a nyomtató asztal Z irányú mozgását. Arról nem beszélve, amikor a nyomtató asztal még Y irányban is mozgatható. (Túl sok mozgás, túl sok szinkronizálás, túl sok kalibráció, túl sok motor, túl sok tengely, túl sok ékszíj…. nagy esély a pontatlanságra és meglehetősen bonyolult karbantartás.)

Ehhez képest a Delta 3D nyomtatók esetén a nyomtatófejet három (jobb esetben 3 pár)  mozgó karra erősítik. Ez a három kar egymástól függetlenül mozgatja térben a nyomtatófejet, a megfelelő helyre, a megfelelő időben pozícionálás érdekében.

A Delta 3D nyomtatók henger alakú munkaterűek és magasak, így alkalmasak magas és keskeny modellek nyomtatására. Azonos típusú filamenteket használnak, mint a „hagyományos“, x,y,z társaik, különösen jól bánnak a rugalmas verziókkal.

Előnyök és hátrányok

Mint minden technológiának, ennek is van előnye és hátránya.  Összeszedtük a legfontosabbakat mindkét oldalról.

PRO

1, Gyors

A Delta technológia különleges sebességet tudhat magáénak. A karok külön-külön motorral rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően gyorsan tudják mozgatni a nyomtató fejet a térben.
A nyomtató fej kicsi és könnyű, emiatt a mozgásból eredő pontatlanság megoldott.
Ezek mellett a működés halk és nem utolsó sorban látványos.

A hagyományos 3D nyomtatók könnyen veszítenek pontosságukból a nyomtatófej súlya, a nyomtató asztal mozgása miatt. Egy-egy magasabb modell nyomtatása esetén kis fokú pontatlanság összeadódásával a végeredmény szembetűnően hibás lesz. Egy hosszabb nyomtatás esetén pedig a sok-sok hiba rengeteg utómunkával jár vagy már helyrehozhatatlan hibák keletkeznek. Ettől a DELTA esetén nem vagy csak sokkal kisebb mértékben kell tartanunk.

2, Magas modellekhez ideális

Az egyenletes, sima mozgásnak köszönhetően a nagyon magas modellek nyomtatása is lehetséges. Díszes oszlopok, tornyok építészeti modelljeihez, autó műanyag alkatészeihez, protézis nyomtatáshoz, berendezési tárgyakhoz, feltétlen ezt a technológiát ajánljuk!

3, Lágy mozgás

A nagyon könnyű fejnek köszönhetően a gyors pozícionálás mellett, nagyon lágy mozgás érhető el.
Ennek köszönhetően kritikus részek nyomtatása, támaszanyag költséghatékony nyomtatása megoldott. Adott esetben a modellt szögben nyomtatva, nagyon kis részen felfektetve a nyomtató asztalra is lehet nyomtatni. Ami a hagyományos nyomtatókon kizárt.

kaptafa nyomtatása támaszanyag nélkül delta technológia segítségével

Cipő-kaptafa nyomtatása támaszanyag nélkül

Kontra

1, Korlátozott méretű alapterület

Bár az egyenletes, sima mozgásával kiváló nyomtatást tud végezni a Delta 3D nyomtató, azonban kör alakú alapja nem biztos, hogy ideális minden nyomtatáshoz.
Persze ez relatív amennyiben a nyomtató asztal pl. 250mm átmérőjű, szemben a hagyományos nyomtatók 200mm x 200mm nyomtató terével, ami persze lehet nagyobb is.

Összességében azt tudjuk megállapítani, hogy több érv szól jelenleg a Delta kinematika mellett, mint ellenérv. Természetesen ezek mind lehetnek gyártótól függőek. Lehet egy Delta nyomtató is minőségen aluli, ahogy a hagyományos nyomtatók közül is található jó pár ami még hobbi célokra sem megfelelő és akkor a professzionális felhasználást ne is említsük.

Melyik Delta technológia alapú 3D nyomtatót válasszam?

A Trilab 3D nyomtató egy tökéletes választás lehet, ha Delta technológiás 3D nyomtatóra vágyunk. Automata kalibrálással rendelkezik, ráadásul magyarországi forgalmazója a 3DParade részletes technikai és szakmai tanácsadást tud nyújtani a géppel kapcsolatosan. Így ha egy pontos, gyors és költséghatékony 3D nyomtatóra vágysz, ezt érdemes megnézned!