Az elmúlt évtizedekben a 3D szkennelés elképesztő sokat lépett előre. Ma már a bonyolult, összetett objektumok szkennelése sem okoz problémát, illetve a hozzá tartozó számítógépes technológia is meg van. Korábban ez szinte lehetetlen volt. A strukturált fény technológiával működő 3D szkennereket számos különböző helyen használják megbízható és pontos működése miatt.

Mi az a strukturált fény technológia?

Ez egy nagyon hasonló technológia a lézerszkennerekéhez, de itt a fényforrást egy nagyfelbontású projektor jelenti, amely egy hálót vetít a szkennelni kívánt tárgyra. Ennek a hálónak a visszavert fényeinek segítségével méri a torzulást, aminek köszönhetően igen pontos eredményt fogunk kapni!

A strukturált fény technológia története

Története igazán a 19. századba vezet vissza, amikor megjelentek az első fényképezőgépek. A felismerés onnan kezdődött, hogy a tudósok rájöttek, nem csak egyszerű képeket ábrázolnak a fotók, hanem az végül is vizuális adatokat gyűjt be és jelenít meg. Az áttörésre viszont várni kellett a szilícium-völgy forradalmára, amíg a számítógépek is megjelentek.

A legelső strukturált fény technológiával működő szkennerek, drágák és nehezen használhatóak voltak. E miatt nem is terjedt el használatuk. Ahogy azonban a rendszerek nagyon gyorsan fejlődtek, a 90-es években már megjelentek az első modern készülékek.

Mivel ez a módszer rengeteg felhasználási területen lehet hasznos, még a NASA űrhajóinak a fejlesztésekor is igénybe vették a technológiát, de gondoltad volna, hogy a fogorvosok is előszeretettel használják? Egyik legnagyobb referenciánk Magyarországon a Szépművészeti Múzeum égisze alatt működő vállalkozás, akik számtalan profi módon szkennelt tárgyat tudhatnak magukénak.

https://sketchfab.com/MuseuMap/models

Hogyan működik?

Működési alapelve egyszerű, a szkenner fényt vetít egy objektumra, majd egy kamerával azt lefényképezi, rögzíti, beolvassa. Mivel különböző fénymintákat képes egyszerre vetíteni a felületekre gyors szkennelés jön létre. Finoman kalibrált gépek apró részleteket, méreteket is tökéletesen elemez.

A kapott adatokat egy szkennelő szoftver feldolgozza és digitalizált 3D képet készít. Ez a modell felhasználható akár közvetlenül 3D nyomtatásra, további 3D projektekhez, virtuális valóság applikációkhoz is, de vissza lehet modellezni egészed CAD modell minőségig.

Milyen 3D szkennert érdemes venni ezzel a technológiával?

Most már tudjuk, hogy ez a technológia kiemelkedő és rengeteg területen alkalmazható. Ahhoz, hogy viszont gyors, kevés utómunkával járó eredményt kapjunk, megbízható szkennert kell találnunk. A RangeVision 3D szkenner könnyű és automatizált munkafolyamatokat hajt végre, 3 féle szkennelési móddal, ipari kamerákkal. Ebben a gépben találkozik a strukturált fény technológiának minden előnye.