A 3D szkennelés a világ egyik leginnovatívabb találmánya a 21. században, rengeteg lehetőség rejlik benne. Segítségével és 3D szoftverek alkalmazásával valós tárgyakat tudunk modellezni anélkül, hogy pontosan ismernénk tervezési sajátosságait.

 A 3D szkennerek működését, ha leakarjuk egyszerűsíteni, akkor egy mondatban így tudnánk: A szkenneren lévő kamera lencséje az objektumról visszatükröződő fény segítségével reprodukálja a tárgyakat. Ez tulajdonképpen egy térkép lesz, amit aztán egy szoftver segítségével a beolvasott információkat megjeleníti.

Milyen nyílt forráskódú 3D szoftverek vannak?

A nyílt forráskódú szoftver azt jelenti, hogy azokat ingyen tölthetjük le és használhatjuk, illetve a kódokat úgy módosíthatjuk, ahogy nekünk a legjobb.

A MakerScanner 3D az egyik legelismertebb szoftver, ami teljesen ingyenes. A legfrissebb verzióval már az emberi arc vonásait is élethűen tudja alkalmazni. Hátránya, hogy csak kisebb távolságból működik.

Okos telefon: Az okos telefonok segítségével is lehetőség van 3D szkennelést végezni. Ilyenkor a kamera segítségével fotósorozatot készítünk az adott tárgyról különböző fényviszonyokban. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a telefont megfelelő fix pozícióba helyezni a tárgyat forgatni. Ezeket a fotókat a Regard3D program tudja feldolgozni. Ha rákeresel, rengeteg ilyen programot fogsz találni, viszont ez a program az egyetlen, ami még nyílt forráskódú.

A The FabScan Pi egy főiskolai projektként indult és onnan nőtte ki magát. Ára 200-220 dollár körül mozog. A szoftvernek kiterjedt fórum hálózata van, ahol rengeteg segítséget kérhetünk.

Na igen, ez remekül hangzik, de akkor

Mi a baj ezekkel a programokkal?

A cikkben most nagyrészt olyan programokat emeltünk ki, amelyek világszinten elismertek, így nem tudjuk azt mondani rá, hogy rosszak. Viszont egy igazi 3D szkennerhez járó szoftver tulajdonságait nem érik el. Ezen kívül egyáltalán nem biztos, hogy a kompatibilitásuk megfelelő. A nyílt forráskód igazán jól hangzik, de a gyakorlatban ezeknek a programoknak a szerkesztése bármilyen formában nagyon bonyolult feladat, az átlag felhasználó nem tudja kezelni.

Illetve a legtöbb ilyen program semmilyen támogatással nem rendelkezik ingyenes mivolta miatt, így probléma vagy kérdés esetén nincs hova fordulnunk.

Jobban járunk egy 3D szkenner programjával?

Természetesen ez is sok mindentől függ, azonban a RangeVision 3D szkenner és a hozzá járó szoftver véleményünk szerint kimagaslóan teljesít. Mindamellett, hogy ennek a gépnek nem jelent problémát a távolság és különösen pontosan dolgozik, kompatibilis minden 3D szoftverrel, ajándékként pedig megkapod hozzá a ScanCenter-t, amivel profi módon tudod megjeleníteni és szerkeszteni a szkennelt tárgyat. Ez a szoftver minden szempontból a segítségedre lesz, hogy optimalizálni tudd a 3D modellt és a legjobb eredményt kapd.

Mi a köztes megoldás a 3D szoftverek esetében?

Ha túl szeretnénk lépni a kezdeti próbálkozásokon és egy olyan 3D szoftvert találni, amely magyarországi hivatalos forgalmazóval rendelkezik, akkor a QuickSurface lehet a legjobb választás. Ez több, mint a köztes megoldás, mert egy szkennelt állományból egy CAD modell pontosságú és megjelenésű modell kapunk, csakúgy, mintha nulláról megrajzoltuk volna 3D-ben. Ez által magasan kiemelkedik a feljebb említett szoftverektől. Ezért is csapott le a forgalmazási jogára a 3DParade így, ha ilyen minőségben gondolkodsz, érdemes őket megkeresni a legjobb feltételekért!

Mit javaslunk?

Hobbi szinten tökéletes lehet egy okostelefon által szkennelt modell, de ha már többet szeretnénk elérni és minőségi munkát kapni, akkor feltétlen érdemes egy profi 3D szkennert beszerezni és a hozzá kialakított profi programot használni, így számos területen vethetjük majd be gépünket és kaphatjuk a legprofibb végeredményt.