A 3DParade-nál folyamatosan arra törekszünk, hogy a 3D nyomtatás technológiáját érthetően tudjuk átadni olvasóink számára és egy olyan szakmai blogot hozzunk létre, amely mindenki számára érdekes és feldolgozható. Ebben a cikkünkben valóban elkészült 3D nyomtatott házak lesznek a téma.

E miatt írunk olyan cikkeket és projekteket, amely bár nem szorosan a mi tevékenységünkhöz kötődik, mégis a technológia fejlődését mutatja be. Véleményünk szerint a 3D nyomtatás technológiájával készült házak a közeljövő elérhető termékei lesznek, amely nem csak a környezetet terheli kevésbé, de a pénztárcánkat is. Most mutatunk néhány házat, épületet, amely már elkészült korábban.

Elkészült 3D nyomtatott házak, épületek 3D nyomtató segítségével

Urban Cabin

Ez az épület Amszterdam közepén található meg és a DUS Architect tervezte. A belső tér kompakt kialakítása (8 négyzetméter) a városi környezethez lett kialakítva, megmutatva, hogy esetleges katasztrófa esetén, hogy lehet így elszállásolni az embereket. Az épület 2015-ben készült el.

3D nyomtatott házak

Lewis Grand Hotel terjeszkedés

A Fülöp-szigeteken található Lewis Grand hotel alapvetően hagyományos technológiával épült, azonban a további bővítéshez már a 3D nyomtató technológiát vették igénybe. Külön érdekesség, hogy a tervezésben a szállodatulajdonos Lewis Yakich is aktívan részt vett, fő segítsége pedig Andrey Rudenko volt. Összesen 130 négyzetméteren történt a terjeszkedés és több mint 100 óra volt a nyomtatás ideje.  Az erősebb falak és jobb rétegek közötti kötés érdekében homok és vulkanikus hamu kombinációját használta. A tulajdonos számítási szerint 60%-ot spórolt az építési költségeken.

A jövő irodája

A Gunniess rekordok könyvébe legelső 3D nyomtatott épületként került be a „jövő irodája” kereskedelmi épület. A Gensler építésziroda tervezve az Egyesült Arab Emírségek Nemzeti Bizottságának, a Dubai Futures Foundation központjának. Egy teljesen működő épületről van szó, amelybe bevezetésre került a víz és villamos energia, telekommunikációs hálózatok, sőt még klímákat is tartalmaz. A projekt 50-80%-kal csökkentette a munkaerőköltségek, 30-60%-ban pedig az építési hulladékot, ráadásul a nyomtatás mindössze 17 napot vett igénybe, plusz két további napot a helyszínen történt felépítése.

Modern, kerek falú otthon

Ez a 3D ház Moszkvától délre, kb. 60 mérföldre fekszik. Az Apis Cor projektjét egyedülállóvá teszi, hogy az összes alkatrész a helyszínen készült, így jelentősen csökkent a szállítási és szerelési költség. A teljes nyomtatási idő mindössze 24 órát tett ki.

A végeredmény egy modern, kerek falú otthon lett, mindössze 10.000 dollárba került és akár -35 ° C –nak is ellenáll.

Nyilvános mosdó

Bizony, nem csak luxusépületek, hanem hétköznapi, hasznos helyek is létrejöhetnek a 3D nyomtatás technológiájával. Ezt a nyilvános mosdót a Winsun vállalat hozta létre, elegáns, modern kinézettel és kényelmi szolgáltatásokkal. A teljes projekt mindössze 1 hónapot vett igénybe és a helyszínen szerelték össze.

Érdekes volt? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy minden érdekes információt megkapj a 3D nyomtatás világából!