Te is néha úgy érzed, hogy a 3D nyomtatás világában teljesen elveszel? Nem véletlen. Sok különböző szakkifejezés van, amit nehéz nyomon követni, de most összeszedtünk néhányat, amelyekkel a leggyakrabban találkozhatsz.

Segítünk elmagyarázni néhány kifejezést, amellyel könnyebben tudsz boldogulni a 3D nyomtatás világában. Akár hobbiként, akár munkaként tekintesz rá, mindenképp hasznos végig olvasnod a cikket. Azt viszont már most leszögezzük, hogy minden kifejezést felsorolni lehetetlen, így ha érdekel mik fordulhatnak még elő, fordulj szakképzet csapatunkhoz.

1, Adalékanyagok gyártása: FDM / FFF, SLA, SLS stb.

Mi az az adalékanyagok gyártása? Az additív gyártás egy háromdimenziós objektum felépítése.

Az adalékanyagok gyártása számos különböző technológiát foglal magába. A gyártók a leggyakrabban használtak a fused deposition modeling (FDM / FFF), a stereolithography (SLA) és a selective laser sintering (SLS).

2, Bed leveling

Az Bed leveling az FDM munkafolyamatának egyik legkevésbé kedvelt, ugyanakkor egyik legfontosabb szempontja, mivel sok nyomtatási probléma később ebből fakad. A Bed Leveling a 3D nyomtató építőlemezének beállítását jelenti, hogy aztán az teljesen vízszintes legyen.

3, CAD

A CAD (Computer-Aided Design) virtuális modellezési folyamat, amelyet az alkatrészek tényleges nyomtatása előtt tesznek meg. Ezeknek a szoftvereknek két verziója van: 2D és 3D. Ezen belül is tovább oszthatóak típusai, de erről talán egy későbbi cikkünkben!

4, Curing

A Curing jelentése, hogy a 3D nyomtatás folyamata alatt UV-fény segítségével a folyékony anyagot szilárddá alakítja. Ez a folyamat főleg az SLA, DLP és LCD nyomtatókban történő nyomtatás során megy végbe.

5, Elephant’s foot

Az Elephant’s foot egy 3D nyomtatási probléma, amelynek következtében az első néhány réteg szélesebb a kelleténél. A hiba elkerülése sokszor csak a helyes beállításokban rejlik. (Egy Trilab 3D nyomtató esetén ez megfelelően kivitelezhető)

6, Enclosure

Az Enclosure egy burkolat, amelyet 3D nyomtatók köré építünk, ez által sokkal pontosabbá téve a nyomtatást. Ezt mi a 3DParade-nál meg is tettük, hogy minden megrendelési igényt a lehető legpontosabban tudjuk kiszolgálni.

7, Filament

A Filament a 3D nyomtatók üzemanyaga, ezzel indul minden. A legnépszerűbb talán a PLA anyaga, amely egyszerű kezelhető és strapabíró. Sokszor szokták még választani az ABS és PETG anyagokat is.

8, G-code

A G-kód az a nyelv, amelyen keresztül a 3D nyomtatókat vezérlik. A G-kód segítségével leírhatunk olyan parancsokat, mint az alkatrészek mozgatása, az izzószál extrudálása.

9, Layer cure time

A réteg megkeményedési idejére szolgáló kifejezés. Jelentésével leírja, hogy az egyes rétegek mennyi ideig vannak kitéve a nyomtató UV-szárító fényének.

10, Post-Processing

Az utómunka, amikor a 3D nyomtató által elkészült anyagon még dolgozni kell, mert az első nyomtatása nem hozott tökéletes eredményt. Különbség teszünk az FDM-nyomatok és az SLA-nyomatok utólagos feldolgozása között, mert utóbb számos különböző technikából áll, beleértve például a csiszolást, festést, rétegsimítást.

Kíváncsi vagy még hasznos információkra? Kövesd a 3DParade blogját!