Már a kérdés is igen futurisztikus, de érdemes jobban utána járni a nyomtatott autók technológiájának, egyáltalán nem lehetetlen dologról beszélünk. A rövidebb utakhoz már léteznek jó megoldások.

Az utóbbi években jelentős fejlődés történt a 3D nyomtatott autók világában, de azért még elég távol állunk attól, hogy tömegesen gyártsák ezeket a járműveket. A legtöbb így készült autó vagy éppen alkatrész még csak prototípus, a korábban elért fejlesztések, optimalizálások ellenére a technológia még nem képes egy olyan autót kinyomtatni, ami tényleges közúti forgalomra alkalmas lenne.

Mennyi ideig tart egy ilyen nyomtatás?

A 3D nyomtatás nem a világ leggyorsabb folyamata, így egy autó nyomtatása se két perc alatt lesz meg. (Viszont egy pontos és precízen működő 3D nyomtató ne felejtsük, hogy mindig többet ér, mint egy gyorsan, de sok utómunkával járó társa.) Sok különböző tényező befolyásolja, hogy mennyi idő alatt sikerülne egy autót kinyomtatni.

Méret és geometria

Egy egyszerű és logikus rész: Minél nagyobb az autó, annál hosszabb a nyomtatási idő, mert annál több réteget kell létrehozni. Továbbá minél összetettebbek az alkatrészek, annál hosszabb nyomtatási időre számíthatunk.

Sebesség és minőség

Amit már korábban említettünk még egyszer fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a gyorsaság a 3D nyomtatók esetében sokszor rosszabb minőséggel járnak. Érdemes egy ilyen nagy precizitású művelet előtt több időt szánni a megfelelő nyomtató beállításokra.

Technológia

Leginkább az FDM nyomtatók lehetnek alkalmasak és a delta technológiáját vetik be a folyamathoz.

Az első 3D nyomtatású járművek

LSEV (nyomtatott autók)

nyomtatott autóAz első a nyomtatott autók közül, amely sikeresen a 3D nyomtatás technológiájával sorozatgyártásra került (pontosabban alacsony sebességű elektromos jármű) 2019 év végén történt meg. Az ára 3 millió forint környékén mozog. Érdekessége, hogy míg egy normál autó kb. 2000 alkatrészből áll, ez a típus mindössze 57 darabból. A gyártást a Polymaker és a XEV végezte FDM technológiának a segítségével 3 nap alatt.

Stariti (nyomtatott autók)

nyomtatott autóA Stariti-t 2014-ben mutatták be először a Chicago-i Nemzetközi Gyártástechnológiai Kiállításon. Készítése a Local Motors, a Ridge Natiaonl Laboratory és a Cincinnati együttműködéséhez köthető. Az első példány nyomtatása még 44 órát vett igénybe, amit később sikerült 24 órára csökkenteni, illetve jelenleg is azon dolgoznak, hogy ez 10 órára csökkenjen. A gyártók fenntartják a jogot, hogy ez volt az első 3D nyomtatott elektromos autó (2014).

Olli 2.0 (nyomtatott minibuszok)

nyomtatott autóIsmét a Local Motors munkája az Olli nevű transzfer, amelyet kifejezetten közösségi közlekedésre terveztek, ahol alacsonyabb sebességre van szükség. 2016-ban debütált és 2019-ben jelent meg ténylegesen. A jármű bizonyos körülmények között emberi beavatkozás nélkül, önállóan tudja magát vezetni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Olli 2.0 80%-ban 3D nyomtatású, viszont nagyobb távot tud megtenni egy töltéssel és jelentősen megújult a belső tere is az első verzióhoz képest. Maga a nyomtatás és az összerakás 10 órát vesz mindössze igénybe.

 

 

 

Elmondható, hogy a nyomtatási idő most átlagosan 2 nap. Ebben benne van a karosszéria és az alkatrészek nyomtatása, de nincs a ráfordított utómunka, ami az összeszerelést takarja.

Egyértelműen látszik, hogy a 3D nyomtatás jelentősen gyorsul, erre jó példa az autók nyomtatása. A Stariti példája talán a legjobb, ahol a kezdeti 44 órát 24-re sikerült csökkenteni. Ha folytatjuk a tendenciát, akkor az egész nyomtatási és összeállítási folyamat 1 napra csökkenthető lesz. Fantasztikus, alig várjuk!

Lépj be Te is a 3D nyomtatók világába a Trilab nyomtatók segítségével